Pages

Wednesday, June 23, 2010

Al-Fatihah Ibuku Tersayang (24/7/1964-20/8/2009)

 Entry paling sedih....

tadi ada baca story sorang kawan kiter yang dye post ke iluvislam..

sayu baca story dye....sampai menitis air mata..
dye cerita pasal arwah mak dye...
cerita yang lebih kurang same cam cerita saya juga laa..

memang sedih...,sunyi....,betul2 terasa sunyi tanpa insan yang bergelar "ibu"....
nak wat ape ke ,nak minta pendapat ke ,nak wat ape2 jelah..xlengkap tanpa ibu kiter....

rindunya kat mak.....
air mata gugur lagi.... bukan kakcik nak menangisi pemergian mak...tapi ,kakcik sunyi, rindu...rase nak dengar suara mak..nak peluk mak...nak gurau ngan mak....macam dulu.. tapi Allah lebih sayangkan mak...

betul2 terasa ngan dugaan yang maha berat nie.... walaupon ade adik beradik yang baik sangat...tapi ade mak lebih lengkap.... terasa sendiri bile camnie...
kesian mak ,tanggung sakit sendiri...dari muda sampai berusia...xpenah rase senang... besarkan anak 7 orang tanpa dengar sepatah kata rungutan...berdiri sorang2..jalankan kewajipan membesarkan anak2..

kakcik pon sayang pa....tapi pa dah pergi dulu sebelum mak... walaupon xpenah rase kasih sayang seorang ayah ,tapi kasih sayang mak pon dah cukup macam ..ade ayah ,.....mak lah ibu mak lah ayah...
mak terlalu baik ...tiada ganti... rase macam baru je mak pegi... tapi dah 10 bulan...


mak....
maafkan kakcik....kalau kakcik ade penah wat mak kecil hati ,susah hati...
memang anak mak sorang nie macam anak  jantan ,tapi hati tetap pompuan...sangat cepat nangis bila teringatkan mak...
memang banyak kerenah kami.... maafkan kami ye mak...
sepanjang masa kami teringatkan mak....
kalau tengah drive....adik beradik sume ade dalam keta mesti cerita pasal mak...xkira kat mane2 pon..mesti cerita pasal mak....pasal mak wat lawak..pasal mak marah2 kami.... lagi mak "bebel" lagi kami suka...maafkan kami ye mak...xniat nak wat mak susah... tapi inilah anak2 mak....

"mak...kakcik sentiasa sayangkan mak...sentiasa ingat kenangan masa  kami sume ade ngan mak....mak ibu mithali...mak berjaya didik anak2 mak... until now kakcik still xcaye yang mak dah pergi... bukan x terima kenyataan tapi terlalu awal mak pergi... macam2 kiter rencanakan ..tapi ape yang kiter rancang ,xsume jadi kenyataan.... paling terkilan ...mak xdapat tunaikan umrah dan haji sedangkan itu yang mak nak sangat... maafkan kami mak...kami masih sekolah ,belum kerja ..xdapat sara mak sepenuhnya... walaupon dapat kami dapat jaga mak pai akhir hayat mak..tapi itu masih belum cukup untuk membalas jasa mak yang menjaga kami dari kecik sampai besar....xtahu nak ungkapkan ape lagi tentang mak...mak is perfect..too perfect.. rindu masakan mak, gurauan mak...ketawa mak..pelukan dan belaian mak....dan macam2 lagi....tentang mak...."


al-fatihah untuk arwah mak, arwah pa arifin ,arwah pa khalid dan arwah nenek.... kami sayang anda sume... anda lah inspirasi kami.... we all love u.

 

5 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. aq yg de ibu ni pn rse ssh sgt.
    dugaan n derita..sakit sentiasa..
    aq sakit nana..
    sakit sgt2

    ReplyDelete
  3. Salam Hana.. Along sedih sgt baca apa yg Hana tulis.. ia buatkan Along lebih menghargai/menyayangi mak along.. Hana kena tabah.. sentiasa doakan arwah mak.. smoga arwah sentiasa d tempatkan d kalangan golongan org yg Allah sayangi.. Amin.. Al-fatihah..

    ReplyDelete
  4. mekasih kaklong...amin. insyaallah,....kaklong anak yang baik utk parents kaklong... mekasih utk doa kaklong..

    ReplyDelete
  5. akak,tape ke sy pggl akak?
    hurm,,sdey gila,sy nanges,sy syggggggggggggggggggggg ibu sgt9999
    sy harap dapat berbakti kpada ibuu n abah sy :(
    what =ever it is,semua yg berlaku ade hikmah,be strong k akak,?allah sentiasa bersama org2 yg sabar n tidak beriman seseorang itu jika tidak diuji,semoga akak tabahhh hadapi hidupp,,

    ReplyDelete

feedback